Itálie pro kulináře aneb co přivézt domů

Cestou zpět pojedeme v oblastí kolem města Parma, které je mimojiné známé díky sýrům a šunce. Americké úřady označily Parmskou šunku za osmý div světa, který zlikviduje během několikaměsíčního sušení všechny zrádné viry.
Prosciutto di Parma stejně jako další slavná místní pochutina - parmezán - si pečlivě chrání svou značku, každý výrobek má něco jako rodný list a certifikát jakosti. U parmezánu je to dvojnásob důležité, protože laik rozdíl mezi falešným a pravým parmezánem na první pohled nepozná. Zvláště, když ho dostane nastrouhaný na špagetách. To ale není případ expertů na farmách, kteří celou výrobu kontrolují především svým čichem a chutí.
Nejvhodnějším dárkem z Itálie je tedy nějaký ten falešný kousek vydávaný za originál, moc neutratíte a obdarovaný v Čechách rozdíl nepozná;)